2012. augusztus 27., hétfő

Vadgesztenye ÖKO mosószer


Aki ismeri és használja a mosódiót, az nem fog idegenkedni attól a nem is annyira újkeletű felfedezéstől, miszerint vadgesztenyével is lehet mosni, belsejének szaponin tartalma ugyanis közel megegyezik egy mosódióéval. 

A mosódió Indiából érkezik,  így elképesztően nagy környezetterhelést jelent a szállítás. Éppen ezért – na és mert többsége szerencsére Fair Trade termék! – az ára is elég borsos, főleg, ha folyékony formában szeretnénk használni. Európai termesztéséhez több tíz méter magas üvegházra lenne szükség… nincs értelme belefogni.


Ezzel szemben a vadgesztenye úton útfélen megterem, gyerekeink tonnaszámra hordják haza, ősszel még a fülemen is vadgesztenye termés folyik. Itt az ideje bevetni a kis talicskát, nagy szatyrot és nem lebeszélni a gyereket, hogy még többet és többet hordojon haza…. épp ellenkezőleg. A termés egy része végezheti gesztenyeemberke formában, a maradékot azonban meghámozva, felaprítva, kifőzve, ingyen juthatunk folyékony ÖKO mosószerhez. Nem terheli a környezetet a szállítás, nem mérgezi a halainkat a vizekbe visszajutva és a pénztárcánkkal is barátságos.

Az interneten különböző források más-más értékeket említenek a mosódió héj és a vadgesztenye termés szaponin tartalmára vonatkozóan. A mosódiónál 7-15%, a vadgesztenyénél 3-25% közötti szaponintartalom. Ezek azért nem kis eltérések, ebből sajnos nem állapítható meg egyértelműen, hogy melyik a magasabb érték, és hogy valójában melyik a hatékonyabb. Kísérletezni kell!

A vadgesztenye ÖKO mosószer készítés lépései:

1    Gyűjts vadgesztenyét, cipeld haza

Hámozd meg (lehet, hogy ha beáztatod előtte, akkor könnyebb dolgod lesz) és aprítsd fel vagy reszeld le. A konyhai aprító gyors megoldás a folyékony készítéséhez, ám ha csak szárítasz, inkább nagyobb darabokra vágd fel.

Ekkor két lehetőséged van :

-          Szárítás: a felaprított vadgesztélyét sütőpapírra egyenletesen szétterítve tedd félárnyékos helyre, a normál szobahőmérséklet is elegendő hozzá. Mosáskor tedd mosózsákba a szárítmányt (1-2 evőkanálnyit). Ne használd zsák nélkül, mert a vadgesztenye nem oldódik fel és lerakódik a mosógépben.
-          Kifőzés: 4 db felaprított  vadgesztenyét 1 liter vízben kell néhány percig forralni, majd kihűlni hagyni. A végén adhatsz hozzá tartósítószert (a bolti folyékony mosódióban is van), ezt végülis nem eszed meg, de ha sokat készítesz belőle, jobb biztosan tudni, hogy nem fog megromlani.
-          Szárítás után kifőzés: előző kettő egymásután. Van, aki szerint így több hatóanyag nyerhető ki a termésből a főzés során. 
-          Áztatás: a felaprított gesztenyét kétszeres mennyiségű forró vízben kell áztatni

VAGY, ha nincs ennyi időd, türelmed a gesztenyével bíbelődni, mostanában ilyet is olvastam... 4-5 szem gesztenyét forrázz le fél liter vízzel, hagyd ázni 20 percet, ekkor vágd félbe és úgy ahogy van, mehet a mosózsákba, majd a mosógépbe. Ez talán a leggyorsabb megoldás. Azonban én nem merném héjastul betenni a mosásba, mert sehol nem találtam infót arról, hogy nem tartalmaz festékanyagot.

Mosáshoz lehet még hozzá tenni mosószódát, a fehérekhez szódabikarbónát, mindent ugyanúgy, mint a mosódiónál. Érdekes, hogy eszkulin és kumarin tartalma optikai fehérítő hatású, ám gyakorlati tapasztalat olykor azt mutatja, hogy a ruhák szürkülhetnek, így javasolt a szódabikarbóna mellékes használata. Nagyon fontos, hogy a szaponin 35 fok hőmérséklet felett tud csak kioldódni, így a gesztenyés mosásnál (és a mosódiónál is egyébként) a legalább 40 fokos mosási hőmérséklet szükséges!

Végül néhány szó az öblítésről. Az öblítés célja nem az illatfelhő képzése, hanem a mosószer lúgos kémhatásának semlegesítése. Ezt valamilyen savas szerrel érhetjük el. Ha bolti ecetet használunk (bambusz anyaghoz nem ajánlatos, mert az hamar tönkremegy tőle!), akkor mindig biológiai erjesztésűt vásároljunk. A többi ecet ugyanis sejtméreg, metanolból és szén-monoxidból készül, több országban tilos étkezési célra használni. Az ára megegyezik a biológiai erjesztésűével, szóval csak egy cimkeleolvasással kerül többe a jót megvennünk. Az házi alma (vagy bármilyen gyümölcs) ecet készítéséről ITT olvashatsz bővebben.

És hogy mi mindenre használhatod még? Mosószernek, mosogatószernek, általános tisztítószernek, samponnak (citromlevet, illóolajokat szoktak hozzákeverni), tusfürdőnek (hoppá, visszeres problémákra milyen jól is jöhet).Felhasznált irodalom:
Beszélgetések az önellátásról, 2012. szerk: Kun András
http://leben-ohne-plastik.blogspot.hu

A bejegyzés a biomama-blog.blogspot.hu tulajdona. Ha másolod, kérlek hivatkozz a blogra!

3 megjegyzés:

 1. Köszönöm az infót, ki fogom próbálni a vadgesztenyét mosáshoz. Viszont lányok, a legkörnyezetkímélőbb pelenka az, ami nincs is. Írjatok a pelenkátlanságról is.Natural Infant Hygiene - nek hívják angolul, rá tudtok keresni.Magyarul a szirkababa.hu oldalon van leírás róla.

  VálaszTörlés
 2. Koszonom, en is ki fogom probalni. Csupan az nem derul ki a szovegbol, hogy a barna hejat is fel kell hasznalni a mosashoz?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tudom, megkésve, de talán jól jön még az infó: a 2. lépés, hogy a barna héjat le kell hámozni róla. Csak a bele használható mosásra.

   Törlés

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT, ÍRJ NEKÜNK!