2013. november 18., hétfő

Védd a babád, környezeted, pénzed!

Azoknak ajánlom ezt a posztot, akik szeretnének azon túl hogy mosható pelenkát használnak további lépéseket is tenni a környezetükért és pénztárcájukért.
Néhány pontban összeszedem, hogy egy mosható pelenka mitől lehet környzet- (és bőr)barátabb társainál - azaz más mosható pelenkáknál! -, illetve hogy ezek segítségével hogyan lehet pénzt megtakarítani. Természetesen a szokásos csapból folyó számításokon túl, hogy ugye olcsóbb a mosható...







1. biopamut anyagból készül
Erről egy korábbi posztban már írtam (Mit jelöl a ruhacimke), érdemes átgondolni, hogy a sok káros anyag, ami visszakerül a környzezetbe, mekkora terhelést jelent.

2. keresd a fehérítetlen, minta és szín nélküli pelenkákat
Természetesen egy színes-mintás pelenka is sokkal környzetbarátabb egy eldobhatónál, ám aki komolyabb környezeti problémákkal is foglalkozik, érdemes a színezésmentes termékeket választani. Összeadva a festékek, a színfixálók és még rengeteg vegyi anyagot, ez hatalmas terhelés jelent a környezetre és a bőrre egyaránt. Kis lépésnek tűnik... mint egy csöpögő csap megjavítása:)

3. minőségi terméket vásárolj
Sok nevenincs mosható pelenka került az elmúlt években forgalomba, ám a visszajelzések szerint ezek többségében silány minőségűek, hamar tönkremennek. Ha több gyerekre tervezzük a pelenkavásárlást, ha elgondolkozunk egy-egy legyártott termék utóéletén, akkor érdemes tartós, minőségi áruba beruházni (hiába, hogy lebomlik a környezetben a mosható pelenka, ha az előállítással járó víz, vegyszerek, energia, szállítás kárba vész, mert hamar tönkremegy, lehet kidobni...)

4. használd ki a támogatásokat, jelezd igényedet az önkormányzatoknál
- ÖNKORMÁNYZATI TÁMOGATÁS a mosható pelenkára: Ma még kevés város, önkormányzat érzi úgy, hogy a kommunális szemét kezelésének problémája részben orvosolható az emberek mentalitásának átállításával (azaz problémamegoldás helyett megelőzés). Elássuk, elégetjük a szemetet, benne a több száz kiló eldobható pelenkát. Ez a városnak is pénzébe kerül... nem tudom kiszámolni, hogy 1-1 településen hány pelenkás baba van, mindenesetre annyiszor kb. 150 db pelenka kerül havonta a kukába. KÉPZELJÜK EL, hogy ez mekkora kupac!!!! Döbbenet. 10%-kal való csökkentés is jelentős környezetvédelmi lépés lehetne, éves szinten rengeteg megtakarítást jelentene mind a családoknak, mind a városnak, mind a környezetnek. Megelőzés!
Van olyan haladó gondolkozású önkormányzat (Terézváros), ahol 65-80-100%-ban visszaigénylehető a mosható pelenka ára. Igen, jól érted, ingyen is lehet mosható pelenkát igényelni. Mindezt környezetvédelmi, családsegítő megfontolásból. Üdvözlünk és hirdetünk minden további ilyen előrelépést. Ebben anyukák, ti is részt vehettek, jelezzétek minél többen az önkormányzatnál, hogy máshol ez működik, tessék csak bevezetni!

Az önkormányzati támogatások részleteiről is olvashatsz a blogon, és az elszámolható pelenkákat is külön gyűjtöttük össze.

5. Egészségpénztáron keresztül igényelj vissza 20%-ot (azaz vásárolj folyamatosan 20% kedvezménnyel) - EGÉSZSÉGPÉNZTÁRRAL 20% megtakarítás: Ha nyitsz egy ep. számlát, amire magad fizeted be a pénzt, akkor a befizetések után a következő évben 20% jóváírást kapsz. Írom a példát:)
- nyitsz egy számlát (ennek van havi díja, a befizetéseknek kezelési költsége, a Patika bizonyul minden szempontból legkedvezőbbnek, de ez nem reprezentatív kutatás eredménye)
- Veszel egy 20 db-os pelenkacsomagot 92.900 ft
- az áruházban ÁFÁS számlát kérsz, az ep. nevére
- befizetsz a pénztárba 92.900 ft-ot (igen, kell hozzá a forgótőke sajnos)
- beküldöd az ep-ba a számlát
- ők 30 napon belöl a saját folyószámládra visszautalják a számla értékét
- jövő májusban az apeh az ep számládra rávezet 18580 Ft-ot

Így a 92.900 ft-os pelenkacsomag 74.320 ft-ba került.

Hogy mik az elszámolható termékek és szolgáltatások (nőgyógyász, szülés, őssejt pl!!!), az pénztáranként változik, újra a Patikát ajánlom, az ők rengeteg dolgot elfogadnak. A blogon korábban közzé tettem egy listát, illetve a részletes visszaigénylési folyamatot is.


Összességében véve úgy gondolom, hogy bármilyen mosható pelenka jobb választás az eldobhatónál, ám ha a jó lehet jobb, az olcsó olcsóbb... akkor miért ne? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT, ÍRJ NEKÜNK!