2012. szeptember 19., szerda

Az ezerarcú Tencel

Megújuló, biológiailag lebomló, öko, környezetbarát, antibakteriális, természetes, sokoldalú, sőt "fenntartható textilipar" (és a cikk végére hagyok egy meglepetést is)... ezeket a jelzőket mind olvastam, amikor a lyocel nevű anyagnak próbáltam utánanézni. A 90-es években jelent meg a piacon, 2000-ben környezetvédelmi díjat nyert. Ma már pelenkát is készítenek belőle kiváló nedvszívó hatása miatt, ezért kezdett el érdekelni. 


Namost azzal kezdem, hogy már az elején megzavart, hogy két neve van. Szóval a lyocel egy anyag, melyet farostban megtalálható cellulózból (ez ugye természetes) és oldószerből (amin oxid, ami petrolkémiai anyag) állítanak elő, mely legikább a Tencel® márkanevet viseli:) Utánaolvasva valóban természetes anyagnak minősül - a végtermékben független vizsgálatok alapján nem érzékelhető oldószer! - és biolóiailag lebomló. 

Ami külön dicséretes, hogy a gyártási folyamatból kimarad a klórozás! Persze ezt is színezik, de legalább egy lépéssel kevesebb.

Maga a lyocel szál erős, keverhető más anyagokkal, (pamut, kender, bambusz, selyem, vászon, gyapjú) melyek javítják, erősítik egymás jó tulajdonságait. Jó nedvszívó hatása miatt törölközőt, ágyneműt, alsóruházatot gyártanak belőle. És ami nagyon érdekes még, hogy különféle anyagok szimulálására alkalmas, lehet vele utánozni a bőrt, velúrt, selymet.  Elvileg elég jól ellenáll a gyűrődésnek, de én azért tennék egy próbát, hogy az én naponta háromszor kipakolt, majd visszadobált szekrényemben hogyan érezné magát:)
Antibakteriális hatását kiváló nedvszívó és vízzáró tulajdonságának köszönheti. Az alábbi képeken a műszállal hasonlítják össze, bár ennek a logikáját nem igazán értem, hiszen az aztán abszolút nem nedvszívó anyag... gondolom amiatt, hogy az előállítása végett gyakran említik a műszálashoz hasonló anyagnak? 


Tencel®                                               Műszál

Szóval elég jól látható (mint annó az Omo reklámban, emlékszik arra valaki???), hogy a Tencel esetében a nedvesség a szálak belsejébe kerül - állítólag gyorsabban, mint egyéb textilek esetében - és bezáródik abba, míg a műszálnál a nedvesség a szálakon tapad meg  - már amennyi -, és hamar elkezdenek benne és a fennmaradó bőrfelületen szaporodni a baktériumok. 

És ha valakit az előző kép nem győzött meg, íme az Innsbrucki Orvostudományi Egyetem vizsgálatának eredménye: a műszálas anyagokban 2000-szer több baktérium tud megtelepedni, mint a Tencelben. 

A gyártó szerint gyorsan is szárad - hoppá, már kapott is nálam egy jópontot a bambusszal szemben - valahonnan be kéne szereznem két egyforma méretű bambusz és lyocell anyagot, hogy kísérletezhessek ezzel. Nem találtam sehol utalást arra, hogy érzékeny lenne a savakra, de maga a cellulóz savaknak jól ellenáll. Még egy pont neki tehát, hogy öblíthetem ecettel, együtt a többi ruhával (ez ugye a bambuszpelenkák esetében problémás szokott lenni).



Néhány szó a használatról: érdemes figyelembe venni, hogy a Tencel az első mosás alkalmával mintegy 3%-kal zsugorodik, azonban ez a maximum, ennél kisebb már nem lesz. Kézzel és géppel is mosható, a szárítógépet azonban nem szereti (nem találtam az okát), de nem is tilos.

Jaj és akkor a marketing csimborasszója... ugye azzal kezdtem, hogy micsoda hangzatos kulcsszavakat találtam, mikor ennek az anyagnak kezdtem alaposabban utánajárni. A legjobbat azonban a végére tartogattam:  "textil kozmetikum". Bőrmegújító, ránctalanító és fiatalító, javítja a bőr rugalmasságát és a sejteket is regenerálódásra stimulálja. Egy szó, mint száz, a Tencel maga a csoda:)

Ki fogom amúgy próbálni a Tencel alapú mosható pelenkát, na nem azért, hogy a kisfiam fenekén kevesebb legyen a szarkaláb, inkább a kíváncsiság hajt, hogy valóban gyorsabban szárad-e, azt is könnyen tesztelem, hogy mennyire antibakteriális és hogy mennyi nedvességet szív fel. Majd beszámolok.







A bejegyzés a biomama-blog.blogspot.hu tulajdona. Ha másolod, kérlek hivatkozz a blogra!

5 megjegyzés:

  1. szia,
    van esetleg egy e-mail cím, amire privátban lehetne írni neked?
    köszönöm

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ma vettem egy Gant polot....tencel -ből készült....nagyon örülök.....
      szerintem hasonló a viszkózhoz

      Törlés
  4. Kedves Zsófi!

    Nagyon tetszik a tencelről szóló alapos összefoglalód. Tencel matracvédőket fogok forgalmazni agynemushop webáruházamba. Szívesen átvenném ezt a remek írást, természetesen a blogra való hivatkozással együtt. A pelenkáról szóló részt kivenném, ha nem bánod. Várom válaszod Szabolcsi Andi

    VálaszTörlés

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT, ÍRJ NEKÜNK!