2013. január 19., szombat

Mosható pelenkázás? Nézzük kicsit másképp!

Mivel a Biomama Butikban egyre szélesebb körben kínálunk termékeket a mosható pelenkákon és hordozóeszközökön kívül is, elérkezett az idő azon kedves érdeklődőket is megszólítani, akik nem használják ezeket.

A mosható pelenka környezetvédelmi és gazdaságossági előnyeiről számtalan cikket olvashatunk. Ezek kicsit szárazak, esetleg unalmasak, és nem utolsó sorban azt az érzetet kelthetik az eldobható pelenkát használó anyukában, hogy ő szennyezi a környezetet, ezért rosszat tesz. 

Emiatt valószínűleg sokan elzárkóznak a továbbiaktól. Pedig csak arról van szó, hogy (egyelőre) nincsen megfelelő tájékoztatás, és aki nem netezik sokat, főleg nem jut információhoz.


Mivel azonban a környezettani hatások valóban kezdenek nagyra nőni  tőlünk nyugatabbra már egyre nagyobb teret hódít a moshatózás, egész iparágak épülnek a könnyítésre (pl. pelenkamosó szervizek  akik házhoz mennek), illetve központilag jobb az információellátás és a támogatás (ÁFA-mentesség, pénzbeli hozzájárulások), így várhatóan néhány éven belül kis hazánkban is általános dologgá fog válni (egy belvárosi kerületben már támogatják ezt, a szemétszállítás könnyítése miatt).

Most körüljárjuk, mitől is támadhat kedve egy anyukának, hogy belevágjon, más szemszögből.
Jómagam eldobható pelenkával kezdtem, így mindkét oldalt ismerem. Először is nem érzem többletmunkának, mert a napi szemétmennyiség növekedése nagyobb terhemre volt. A pelenkamosásért cserébe viszont igen sok területen kárpótolva lettem, lássuk:

Sok anyuka - főleg aki harminc után szül, és a megelőző majd tíz évben éjjel-nappal dolgozott - furcsán érzi magát az új szerepben, és könnyen meglátogathatja a szülés utáni depresszió. A mosható pelenkák szépek, és nagyon sokfélék. A deden nézegetve kifejezetten magas esztétikai értékkel bírnak. Ez bizony jó érzéseket kelt.

A pelusok kiválasztása, a tájékozódás egyfajta motivációvá válik, tanul az ember, és élvezni kezdi. A különböző anyagok mosásáról, a háztartási szerékről is sokat lehet tanulni. Innen meg már akkor többféle különböző területre is elkalandozik az ember, főleg a házi készítések felé. Szélesedik a látószög.

Valószínűleg fórumokon is elkezd tapasztalatot cserélni, amitől a társasági igények kezdenek kielégülni. Mivel már sok klub van az ország minden táján, a fórumokon megismert emberekkel személyesen is lehet találkozni. És nem kell megijedni, a mosható pelenkát használó anyukák nem "tarisznyarák ősanyák , hanem hétköznapi emberek. Tanárok, közgazdászok, jogászok, mérnökök, bolti eladók, és az ő gyerekük is felkel éjszaka, az ő gyereküknek is fáj a hasa, és nem eszik rendesen néha. Azaz beszédtéma bőven akad, a mosható pelenka csak kis része ennek.

Tehát röviden:
  - esztétikai élmény, ami jó érzéseket kelt
  - tanulási folyamat, ami célt ad
  - szociális életet serkentő, ami a babának is jó
  - jó a bababőrnek
  - pénztárcakímélő
  - környezetvédelem álljon az utolsó helyen :-)   

Valószínűleg a mosható pelenkák lassan beépülnek majd a mindennapokba, mint a szelektív kukák is tették ezt, így ez az összeállítás azoknak szól, akiknek nem elég motiváció a környezetterhelés.

Anyukák, babák: a mosható pelenkázás egy nagy kaland, jó szórakozás, bizony!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT, ÍRJ NEKÜNK!