2013. szeptember 30., hétfő

Eldobható pelenkában a jövő (a cím megtévesztő:)

Magyarországon a szülők körülbelül 3%-a használ eldobható pelenkát. Ez nagyon kevésnek tűnik - az is - ám ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt évek során éves szinten hozzávetőleg duplázódik az érdeklődés (azaz vásárlás) a mosható pelenkák iránt, akkor a tendencia akár jónak is mondható.

De addig is, amíg egyre több szülő belátja, hogy ez a helyzet tarthatatlan, hogy nem ihat minden nap egyszerhasználatos műanyag pohárból, hogy nem éri meg vacak olcsó pólót venni... vagy éppen eldobható műanyag pelenkát... addig is nézzünk körül, hogy máshol vajon mihez kezdenek a használt eldobható pelenka kérdésével, hulladékgazdálkodási, újrahasznosítási szempontból.


Az aeco.hu oldalán bukkantam egy érdekes cikkre, mely súlyos adatokat közöl. Tudtátok például, hogy Angliában évi nyolc millió darab eldobható pelenka kerül a szemétbe? De íme még néhány "érdekesség":

  • Legalább négy és fél fa kivágása szükséges csak egy újszülött pelenkamennyiségének előállításához!
  • Az eldobható pelenkák lebomlása akár 500 évig is eltarthat!
  • Az eldobható pelenka felhasználása az elmúlt 20 évben fokozatosan nőtt a jóléti társadalmakban!

  • Nagy Britanniában több mint 8 millió eldobható pelenkát használnak el nap, mint nap!
  • Egyetlen egy kisbaba felhasznált pelenkamennyisége akár 40 szemeteszsákot megtölthet egy év leforgása alatt!

  • Minden tonna újrahasznosított hulladék pelenkával 3,5 fát óvhatunk meg a kivágástól, továbbá 145 köbméter földgázt és 8.000 liter vizet spórolhatunk meg!
Azok a szülők, akik a mosható pelenkázást választják, egyúttal elindulnak egy környezetbarátabb életmód felé is. Olcsóbb (akár nulla forintos), öko módszereket választanak a mosáshoz, mosószódával, mosódióval, gesztenyével, lúggal mosnak, ami szintén egy hatalmas lépés a környezet tehermentesítését tekintve.

No, de akkor nézzük, hogy hogyan lehet az eldobható pelenka okozta környezetterhelést csökkenteni... újrahasznosítással:)



Az eldobható pelenka újrahasznosításával valószínűleg nem csillapíthatjuk jelentősen energiaszükségleteinket, de a sok környezeti problémát okozó eldobható pelenkák és egyéb nedvszívó higiéniai eszközök kezelésének megoldása komoly előrelépés a hatékony hulladékgazdálkodás területén. Ilyen eldobható pelenkákból, és hasonló eszközökből állít elő az áramot Anglia első pelenka-újrahasznosító létesítménye. Az üzem várhatóan idén tavasszal kezdi működését.

Az Egyesült Királyságban még az idei évben működésbe léphet az ország első kifejezetten pelenkák újrahasznosítására szakosodott üzeme. A beruházást végző kanadai Knowaste cég elnök-vezérigazgatója szerint évi 36.000 tonna hulladékként eldobott pelenka eltakarításához járul majd hozzá a Birmingham közelében felépülő üzem.

Az eldobható pelenkák különböző, nehezen kezelhető műanyagokat tartalmaznak, mint a különlegesen nagy nedvszívó képességű polimerek, melyek kezelése és eltávolítása kifejezetten nehéz feladat. A feldolgozás során ezeket az anyagokat szétválasztják egymástól, majd újrafeldolgozásra alkalmas formára alakítják őket. Az így nyert alapanyagokból például műanyag tetőcserepeket gyártanak. A feldolgozás során keletkező szerves hulladékból pedig villamos energiát állítanak elő, amely képes fedezni az üzem működését, továbbá a lakossági hálózatba is képes villamosenergiát juttatni. Így ahelyett hogy az eldobható pelenkák a szeméttelepre kerülnének, újrahasznosított anyagokként visszakerülnek a termelésbe és megújuló energiát is termelnek. A jelenleg kialakításra kerülő üzem tervezett villamos kapacitása 3MW.
"Az Egyesült Királyságban a szülők 97%-a választja a klasszikus újrafelhasználható megoldás helyett az eldobható pelenkákat gyermekei számára és ez az arány az állami támogatások és ösztönző programok hatására sem változik. Ezért az eldobható pelenkák kérdése olyan hosszútávú probléma, amit mindenféleképpen kezelni kell. 
Évi 800.000 tonna eldobható pelenka kerül a szemétlerakókba Angliában így a most létesülő üzem a maga 36.000 tonnás kapacitásával, csak egy csepp a tengerben, de készen állunk rá, hogy kezeljük a problémát." - mondta Roy Brown a Knowaste elnök-vezérigazgatója.

Forrás: aeco.hu 

1 megjegyzés:

  1. És azt hallottad, hogy a Terracycle azthiszem Amerikában visszagyűjti és újrahasznosítja a használt pelenkákat is? Sajnos itthon nem fut ilyen programjuk, itt csokipapírt lehet visszaküldeni, meg csikket, ilyesmi, bár jó lenne, ha beindulna a pelenkás is.

    VálaszTörlés

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT, ÍRJ NEKÜNK!