2014. január 1., szerda

Heti menütervezés - változatosság, könnyebbség, kiszámíthatóság, idő- és pénzmegtakarítás

Boldog új évet anyukák! Kapóra jött nekem ez a fogadalmas időszak, mert a családi tervezőnaptárral (fantasztikus találmány) együtt felkerül a falra a heti állandó tevékenység és menü lista is. Igen, szorgalmasan olvasom az "Egyszerűbb gyermekkor" című könyvet:) 
Ajánlom figyelmetekbe mind életvezetési, mind gazdasági és nevelési szempontból is. 
Walodrfos család vagyunk, nem áll messze tőlünk a ritmus, de most elszánt vagyok és még szervezettebb formában fogom bevezetni az életünkbe - kompenzálva ezzel apa kiszámíthatatlan munkaidejét pl. 
Kezdem hát az állandó heti menüsor kialakításával. Így nem kell naponta fél órát meditálnom a nyitott hűtőajtónál, hogy mit főzzek.... és közben hallgatnom, hogy mit ne:) Minden napnak lesz egy témája: tészta, leves, főzelék, hal stb.  
Így terveim szerint elég lesz heti egyszer bevásárolni (piacon:), kevesebbet költök majd apró nem kellő cuccokra.Először is, készült egy hosszú csík, rajta buborékokban a napok nevei, szivárvány színekben. Ebbe fognak a hetente ismétlődő dolgok belekerülni, akár itthoni, akár egyéb tevékenységek. Takarítás, kenyérsütés, kirándulás, tánc... és ide kerül majd a reggeli és az ebéd/vacsora felsorolása is. Ez nem csak nekem, de ovis lányomnak is nagy segítség lesz áttekinteni a napját, reményeim szerint kevesebb lesz az a kérdés, hogy mi lesz holnap, és öt perc múlva nem kérdez rá, hogy akkor az ma lesz-e. 

Úgy kezdtem, hogy igyekeztem összeszedni, hogy miket eszünk... és hogy miket kéne. Az elmélet szerint ha minden héten bepróbálkozom azzal a bizonyos fajta étellel, akkor a gyerek egy idő után megeszi. Szóval, ha 1-2 hónapon belül a lányom főzeléket fog enni, akkor azonnal szólok. 
Hét csoportra osztottam - vannak átfedések természetesen - és próbáltam változatos sorrendbe tenni őket (ez a sajátom, csak mintának mutatom):

Reggeli
Hétfő - műzli, magvak, gyümölcs, lekvár, joghurt, gyümölcslé
Kedd - pirítós, melegszendvics
Szerda - tojásos reggeli (bundáskenyér, rántotta stb)
Csütörtök - palacsinta
Péntek - kása (tejbegríz, tejberizs, kukoricakása)
Szombat - gofri
Vasárnap - friss kenyér


Ebéd/vacsora
Hétfő - tészta
Kedd - főzelék
Szerda - leves és desszert
csütörtök - egytálétel
Péntek - hal
Szombat - pizza, pita, hamburger (házi:)
Vasárnap - hús + köret, sütemény (leves)


(és környezetvédelmi okból - mert amúgy húsevő család vagyunk - bevezetek egy húsmentes napot/főétkezést is a hétre)

Lehet készíteni napi és éves ritmust bemutató kis naptárakat is.A kör alakú éves és heti ritmusnaptár letölthető INNEN (ez a képek forrása is).

Tervezőnaptárakat magadnak pedig ITT találsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT, ÍRJ NEKÜNK!