2013. március 29., péntek

Kevesebb szemét, önkormányzati támogatás és százezres spórolás, a pelenkán

Alábbi írásunkat az ÖKOKLIKK portálon is olvashatod. Teszteld-újítsd szokásaidat, légy hangadó, nyerj biciklit és hajrá ökowellness.


A kisgyerekes családok számára az egyik legnagyobb kiadást a pelenka jelenti. Egy csecsemő átlagosan 8-10.000 pelenkát használ el, mely a kommunális szemétben végzi. Gyerekenként 2-3000 kg pelenka a kukában… 
Az emberi ürülék veszélyes hulladék, a WHO ajánlása szerint a tartalma nem dobható a szemetesbe! Ezt is kevesen tudják.De jöjjön egy megoldás.

Terézváros önkormányzata például 65-100%-os vissza nem térítendő támogatást nyújt mosható pelenkát vásárló családoknak, ezzel kímélve gyermekük egészségét, a lakosok pénztárcáját és így csökkentik a szemétszállítás költségeit, nem utolsó sorban a kommunális szemét veszélyes hulladék koncentrációját. További részletek a kedvezményről itt.
Az eldobható pelenka nedvszívó magja szuperabszorbens polimert (SAP műanyagot) tartalmaz. A világ összes SAP előállításának 80%-a az eldobható pelenka. 2010-ben közel egymillió tonnát gyártottak pelenkákhoz, pelenkánként 15 grammot felhasználva. Osszuk le, az mennyi! Adjuk hozzá a külső nedvességzáró műanyagréteget, és ez mind megy a szeméttelepekre!
Ezt az értelmezhetetlen mennyiségű szemétgyártást lehet kiváltani a mára már egyre elterjedtebb, divatosabb mosható pelenkákkal, melyek méretben, fazonban, nedvszívó képességben, anyagukban, színben és mintában rendkívül széles kínálatban kaphatók, sőt, akár otthon meg is varrhatók! Ez egyszeri nagyobb beruházást igényel, ám akár több gyereket is képes kiszolgálni. A mosható pelenkák belsejébe vékony lebomló papír helyezhető, mely tartalmával együtt a vécében lehúzható, így nem kerül a szeméttelepekre.


Léteznek “öko” eldobható pelenkák, belsejükben biodegradálható SAP-rel, vattával, ám ezeknek is csak a belső része bomlik le biológiailag, a külső vízzáró réteg, a ragasztók nem. Úgynevezett hibrid pelenkák is kaphatók, melyekbe akár mosható, akár eldobható, 100%-ban lebomló betét helyezhető, utazáshoz ideális megoldások ezek. 
Sokan a baba érzékeny bőre miatt fordulnak elsőként a mosható pelenkákhoz, miután mindent kipróbálnak és egyik csodakrém sem használ. A mosható pelenka a dermatitis legjobb ellenszere, és még erős kenőcsök sem kellenek hozzá.

Gondoljuk csak végig újra, vajon hány érv is sorakozik a mosható pelenka mellett? Kíméletes a bőrhöz, a környezethez mert természetes, kevesebbe kerül, több gyermekünk is használhatja, csökken a szemét mennyisége és talán még támogatást is igényelhetünk rá.
Biztatunk minden önkormányzatot, hogy vezessen be hasonló család-, baba-, pénztárca- és környezetbarát megoldásokat, illetve minden családot, hogy jelezze igényeit!
Györki-Iványi Zsófi 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT, ÍRJ NEKÜNK!