2013. június 20., csütörtök

Zéró hulladék - Fürdőszoba

Ismét a hulladékmennyiség csökkentése, az energia- és víztakarékosság a téma, ezúttal a fürdőszobai megoldásokat keressük.

Bea Johnson blogjának nyomán korábban már megvizsgáltuk a hazai körülmények között kivitelezhető, életszerű lehetőségeket a konyhában, illetve a kisbaba körül, most is azt veszem alapul, kis változtatásokkal.

A szemét mennyiségének csökkentése garantált pénzmegtakarítást is jelent. Ezen felül jó érzés, hogy nap mint nap tehetek valamit a környezetemért.

TE MIT TESZEL ÉRTE? BEVÁLLALOD?



1. Használj fehérítetlen wc papírt.









2. Keverj saját izzadásgátlót, erre a neten sok tippet találsz. Bioboltban dezodoráló kövek is kaphatók.






3. Eldobható borotva helyett cserélhető pengéjűt válassz! Borotvahab helyett pedig ott a jó öreg szappanhab, érdemes újrapróbálni. (Elvakult szemétcsökkentők és spórolók figyelmébe ajánlom a szakáll viselését. Viccelek.)







4. Flakonos sampon helyett házi megoldások: házi samponszappan, szódabikarbóna ecet, citrmos víz… 







5. Tusfürdő helyett készíts otthon szappant. Ne elégedj meg a "kézműves" vagy dizájnszappanokkal, amik egyébként a legtöbbször csak szépek, de SLS azokban is van... ha vásárolsz, keress a környezetedben szappankészítőt, sokak hobbija ez manapság. Ne kérj hozzá csomagolást. Natúrt, lenszövetest és rafiásat se.


6. Házi fogpor. Olcsó recepteket szintén bőséggel találsz.










7. Eldobható női termékek helyett léteznek újrhasználható megoldások: mosható intim- és tisztasági betét, melyre sok szabásminta található a neten, de meg is vásárolható biopamutból, illetve a menstruációs tölcsér. Erről a témáról részletesen.





8. Ne használj fültisztító pálcikát… a fülészeten is ezt javasolják.







9. Csökkentsd a vízfogyasztást:  a nem víztakarékos vécétartályba egy teli befőttesüveget téve a tartályból kevesebb tisztított víz kerül a csatornába. Ha építkezel, nézz utána a komposztvécé megoldásnak, nagyon érdekes!  Fürdés helyett zuhanyozz. Használj fogmosópoharat.


10. Energiatakarékosság: a bojlert évszakonként állítsd megfelelő hőmérsékletűre. Valószínűleg nincs szükség rá, hogy a maximális hőmérsékletre fűtsön, kísérletezd ki, hogy mi az, amin zuhanyozni szerettek. Nyáron biztosan lejjebb lehet állítani. Néhány évente vízkötlenítsd, kevesebb áramot fogyaszt és nem megy olyan hamar tönkre. A mosógép centrifugáját is szabályozhatod. Nyáron, amikor hamar száradnak a ruhák, elég alacsony fordulatszámon centrifugálni, ha a nap elvégzi a munkát a gép helyett. Ne vegyél/használj szárítógépet! Használd ki a napenergiát, nézz utána a sörkollektorban rejlő lehetőségeknek.



A mosásról és a takarításról külön tízparancsolat lesz, azt ne hiányoljátok ebből.

Környezetbarát szokásaidat próbára teheted vagy ötleteket meríthetsz az ÖKOklikk.hu oldalon. 
Az ÖKOdajka kvízében többek között fürdőszobai, szabadidős, házépítéssel, energiafelhasználással kapcsolatos tippeket is olvashatsz.

1 megjegyzés:

  1. Nem egészen fürdőszoba, de a barrier (korlát-gát) rendszerű fogamzásgátlás, női megoldás, gumi helyett szilikon pesszárium, újrahasználható, nem allergizál, és legfőképpen sem az egyént, sem a környezetet nem terheli hormonokkal. (lea-contraceptivum, kapható itthon is)

    VálaszTörlés

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT, ÍRJ NEKÜNK!