2013. július 13., szombat

Vasárnap reggelire: csavart spenótos, sonkás rúd

A pékségben isteni spenótos csavart rudat lehet kapni. A tésztája puha, édes, mégis sós, olyan kelt, de leveles... egyszerűen nem tudok rájönni a titkára. Pedig rá fogok, mert ilyet KELL itthon sütnöm.

Belefogok hát egy kísérletbe, melynek gondolom sok állomása lesz, amit nem bánok, ha mindegyik ilyen finom lesz, mint a ma besikeredett egyeske. Ez ugyan nem "az" a rúd, de leírom a receptjét, mert elképesztően jó lett! Elárulom, hogy a következő ételcserére is valami hasonló kísérleti megoldással fogok készülni:)



Ez kicsit ugyan időigényesebb, mint a korábbi csavart kenyerem, de jellegében is egészen más, ez inkább péksütemény. Ha valaki kedvet kap és ma begyúrja a tésztát - aminek úgyis a hűtőben kell pihennie -, holnap reggel már csak betekerni kell és mehet is a sütőbe, hamarabb kész, mint egy melegszendvics.

Szóval a szombat esti macera: kenyérsütőgépben dagasztottam meg
1 dl tej
0,5 dl tejföl
1 dkg élesztő
fél tk só
3 dkg puha vaj
20 dkg félbarna liszt (ez lehet fehér is)
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt (vagy más TK)
sikér (elhagyható, ez ne tántorítson el:)
egy felvert tojás fele (másik fele a kenéshez)
fél kanál cukor - el is hagyható


Ezt jól össze kell gyúrni (ha gép teszi, akkor rápihenni), kicsit kelni hagyni, majd kinyújtani 2-3 miliméteresre. A tetejét vékonyan meg kell kenni puha vajjal (kb 5 dkg lesz) és feltekerni, a tekercset három részbe egymásra hajtani. Ezzel a nehezén túl is vagy, mehet a hűtőbe 2-3 órára vagy egész éjszakára.

Vasárnap reggeli teendő: a "mikorleszmáreggeliolyanéhesvagyok"-ra lazán azt válaszolni, hogy húsz perc múlva. Kiveszed a tésztát a hűtőből, kinyújtod, jó vékonyra, az enyém kb 30 x 40 cm lett. Ráteszel egy szelet bacon szalonnát, feketeerdei sonkát, vagy amit találsz, megkened kiolvasztott spenóttal és felcsavarod rúd formára - szóval nem tekered, mint a palacsintát, az sem baj, ha szétnyílik kicsit... Mehetnek is a tepsibe, tetejét meg kell kenni a tegnap felvert tojással, meg lehet szórni magvakkal, sajttal. A sütőt nem kell előmelegíteni, légkeverésen 180 fokon sütöttem kb 15 percig.



Ez tulajdonképpen valami lebutított reform croissant recept, ilyen teljes kiőrlésű liszt arányban még éppen elég laza marad a tészta, a család is megeszi. Nekem 7-8 rúd sült belőle, de nem tudtam megszámolni, olyan gyorsan lecsaptak rá. Ja... mert én ma délben begyúrtam a tésztát és ez lett a mai vacsora:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT, ÍRJ NEKÜNK!