Létezik olyan kereskedelmi modell, ami nem egyik vagy másik fél átverésén alapszik. Így indul a kisfilm. Termelő, kereskedő és vásárló egyaránt jól jár. Ez a közösségi mezőgazdaság. Európa szerte terjed a mozgalom, egyre többen térnek vissza a hagyományos, vegyszermentes földműveléshez. És amit csinálnak, mindenki nagyon élvezi.
Hogyan működik?
A gazdálkodó előre leszerződik a vásárlókkal, akik fix díjat fizetnek neki. A gazda cserébe bizonyos időszakonként általa összeválogatott terményeket ad át a vevőinek.
Az alábbi filmben bemutatnak egy ökofalut (Sieben Linden), melynek közös konyhája van, a lakók felváltva főznek! Már régóta megfogalmazódott bennem is erre az igény egyébként (bosszantóan sok időt vesz el a minőségi ételek elkészítése), nemrég hallottam is erre magyar kezdeményezést. Érdemes a filmben megfigyelni, hogy hány féle ételből lehet választani!!!!
És nem csak a főzés közös! Az eszközeiket is megosztják, több, mint száz emberre jut három mosógép! A miénk tavaly elromlott, nem kis érvágás volt karácsony előtt újat venni. Ebben a konstrukcióban negyven emberre jut egy mosógép... annak minden költségével.
Bepillanthatunk a tahitótfalui Három Kaptár Biokertészetbe is, ami hasonló elven működik, már ami a kertészetet illeti. Leszerződnek egy évadra, a vásárlók pedig örülnek annak, amit frissen kapnak.
A német modell alapja a bizalom. El tudunk képzelni egy olyan közösséget, ahol annyit fizetek egy szolgáltatásért (az ételért!!!), amennyit felajánlok??? Ott működik.
A magyar gyakorlatban inkább az általány fizetés látszik beválni, ami szintén nagyon jó!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT, ÍRJ NEKÜNK!