2013. május 28., kedd

Eper: ültess, szedj, egyél, főzz, dunsztolj, cimkézz, nyalakodj... vegyszer- és tartósítószermentesen, gyerekekkel

Végre-végre, elérkezett a szabadföldi eper ideje is! Piros, zamatos és idén nagyon jó áron is kapható, főleg, ha magunk szedjük. Érdemes fagyasztani darabolva, pürésítve és persze lekvárnak eltenni is. Sokan még mindig nem merik kipróbálni a tartósítószer mentes lekvárkészítést, hiszen ha megromlik, akkor oda a munka, a gyümölcs... és még lekvár sincs. Bátortalanok próbálják ki első évben egy-egy üveggel, az majd segít meggyőzni őket arról, hogy igenis működik!


A titok nyitja a sterilitásban, az ép, egészséges gyümölcsökben van. A tiszta befőttel üvegeket én pálinkával szoktam átöblíteni, úgy kerül bele a forró lekvár. Rá a celofán, arra (!!!) a szalicil és a tető. Szóval a tartósítószer nem a lekvárral érintkezik, kívülről véd a betolakodók ellen. A betöltés után pár percre fejreállítom, majd megy a melegdunsztba. Ennyi. 

A cukor kérdését is átértelmeztem, a lekvárok esetében szerintem tized mennyiséget használok, a gyerekeknek külön készítek néhány üveggel nyírfacukorral (xilit). 

Ja igen, a sűrítés... jó kérdés... azt hiszem, most az agar-agar tűnik a legegészségesebb lehetőségnek. Nem próbáltam, de azt hallottam, tompítja az ízeket. Korábban tartósítószermentes lekvár zselésítőt használtam, de a hidrogénezett növényi zsír összetevő ettől is eltántorított. Mivel engem nem különösebben zavar a zselati, abból tettem bele egy keveset, szépen működik. A kisfiamnak szánt lekvárba azonban kukoricakeményítőt tettem, nagyon jó állagú és finom lett tőle. Bizonytalan vagyok azonban ennek a tartósságában... csak saját felelősségre ajánlom:)



Az elkészült lekvároknak tervezhetsz egyedi címkét, de több tervezőprogramot is találsz a neten. Az Éva magazin kifejezetten nyomtatható eperlekvár címkét kínál (sőt, az egész nyári lekvárkínálatra felkészül ITT), a Jam Laberizer oldalán ingyenes és igen dekoratív címkéket tervezhetsz. Ha kész vagy, egy mintás anyaggal, darabka rafiával kösd át és mehet a kamrába.

Az eper termesztése sem ördöngősség, tőosztással könnyen szaporítható, vidékről könnyen beszerezhető olcsón vagy akár ingyen is. A boltban kapható eperpalánták azon túl, hogy drágák, jó eséllyel vegyszerezettek is, hiszen hatalmas, érett eperrel együtt lehet igazán jól eladni (akár áprilisban). Az augusztus-szeptemberben elültetett tövek májusra már szép termést hoznak. Érdemes az eper közé póréhagymát (vagy más hagymát) ültetni, mely megvédi a kártevőktől. Sokan fóliázzák az epret, ám kiskertbe inkább a mulcsot javasolnám, mely azonnal ad egy felületi komposztot, nem engedi a vizet párologni, természetes, az eperszemek se piszkolódnak be (a talajtakarásról bővebben az ÖKOklikk oldalon olvashatsz). Az eper számára legoptimálisabb, ha fenyőfélékkel takarjuk. Balkonládában hasonlóan termeszthető.

Nagyobb tétel beszerzése esetén kezdődhet a befőzés. A klasszikus eper-cukor-vanília mellett idén készítettem csokis, rebarbarás és citromfüves eperlekvárt is. Nincs külön recept, a hagyományos eperlekvárba ezeket belekeverem és kész. Azonban a legfinomabb számomra továbbra is a klasszikus eperlekvár.

Figyelem: ha még nem múlt el egy éves a kisbaba, akkor inkább fagyasszuk le az epret, mert még nem szabad ennie. A bébiételek esetében azért ehetik, mert azoknál speciális eljárással kivonják a magokat. Elvileg a szoptatás alatt sem tanácsolják, de tudtommal ez a kérdés mára azért rugalmasabb (az első gyerekünknél a férjem megpucolta nekem az epret... ).


Babás és kisgyerekes anyukák is belevághatnak azonban az epres finomságok megvarrásába. Legyen szó akár csokis epertortáról vagy éppen fűben bújkáló kis babákról.


Egyik kedvenc desszertünk is eper alapú, a nevét nem tudom... Szörpbe mártott piskótát kell rétegezni mascarponés-tejszínhabos édes krémmel, rá eper és újra piskóta stb... hígabb vaníliapudinggal is működik, egy napot kell állni hagyni. Nálunk itt a kritikus pont.



Aztán ott az epernyalóka. A nyírfacukros nyalókák megjelenése megváltoztatta a lányom életminőségét, ugyanis azelőtt azt gondolta, hogy ő nyalókát bizony soha nem fog kapni. Na, ebből kapott és határtalan volt a boldogság. Eperből is készíthető "nyalóka", hurkapálca és csokoládé kell hozzá. Kreatív anyukák ne elégedjenek meg ennyivel, különféleképpen díszíthető.

Csokoládés epertorta receptek százai közül lehet ilyenkor válogatni, készíthető belőle reggeli műzli vagy akár macaron. Joghurttal, tejszínhabbal keverve, fagyasztva gyerekeknek egészséges jégkrém, tejjel, egyéb gyümölcsökkel turmixnak is az egyik legfinomabb.


Megnyitott szedd magad eperföldek:

Budakalász [Lupa sziget]
  • 11-es főút Lupa-szigeti elágazásnál a Duna gátjánál. - GPS koordináták:
  • Keleti hosszúság: 19.07906 Északi szélesség: 47.61806
Érd
  • 7-es főút Érd elkerülő szakasza mellett - GPS koordináták: A 7-es főútról az ültetvényre bevezető földutat jelöli!
  • Keleti hosszúság: 18.89251 Északi szélesség: 47.36250
Pomáz
  • Dobogókői út mellett, bejárat a KPM-hez vezető úttal szemben. - GPS koordináták: Keleti hosszúság: 19.04804 Északi szélesség: 47.64598
Solymár
  • A 10-es főút mellett, az Auchan áruház alatt - GPS koordináták: Az ültetvényre bevezető földutat jelöli!
  • Keleti hosszúság: 18.96986 Északi szélesség: 47.59582
Szigetszentmiklós
  • Csepelről Szigetszentmiklós felé vezető főút mellett, a Közlekedési Felügyelet után - GPS koordináták: A Csepeli útról az ültetvényre bevezető földutat jelöli!
  • Keleti hosszúság: 19.04735 Északi szélesség: 47.36168

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT, ÍRJ NEKÜNK!