2012. november 20., kedd

Kipróbáltam: mosás vadgesztenye mosószerrel

Úgy gondoltam, letesztelem a vadgesztenyét, mint mosószert különféle helyzetekben. Nem mondom, hogy a kutatás eredménye reprezentatív, de szerintem kicsit más ezt olvasni, mint az 1-2 hónapja minden egészségtudatos oldal nagy slágerét (a miénket is persze:), a tuti gesztenyés receptet. Lássuk hát, hogy működött élesben.







1. alkalom
Mosnivaló: volt benne gyerek tornacipő, kertben hagyott sáros ruha, sima ruhák.
Módszer: fél liter vízzel leforráztam 5 szem gesztenyét. Szépen meg is puhult, kettévágtam. Mepucoltam, mert nem mertem a ruháimat összemosni a héjával, nem tudom, milyen festékanyag oldódhat ki belőle. Viszont megpuhult és pillanatok alatt le lehetett fejteni a héját! Ezt mosózsákba tettem és be a gépbe.
Öblítés: kicsit bizonytalan voltam, így a DM-es fertőtlenítő öblítőt öntöttem bele.
Eredmény: háááát, egy közepest talán adnék. A tornacipőből nem szedte ki a koszt (be fogom tenni mosóporos mosásba is, érdekel, hogy az mit szed ki belőle), a kertben hagyott ruháról leráztam egy kis homokot, egy partedli pedig durván olyan állapotban volt, mint ahogy betettem. Pedig nem volt túltömve a gép.

2. alkalom
Mosnivaló: babaruhák, mosható pelenka (kakis is), ruhák
Módszer: az előző mosás gesztenyéit úgy ahogy volt beletettem a gépbe, a mosószer adagolójába pedig 1 ek. szódabikarbónát.
Öblítés: ecet és levendula illóolaj
Eredmény: kitűnő. Pelenkák tiszták, babaruhák szintén. 
És a jó hír a magamfajta trehány háziasszony számára!!!! A nem azonnal kiteregetett ruha sem büdösödik be (mint a mosódió esetében). 

3. alkalom
Mosnivaló: fehér, zoknik, babaruhák, gyerek harisnya, stb.
Módszer: leforráztam az új gesztenyéket, a főzetet beöntöttem a rekeszbe, a gesztenye pedig ment a dobba, zsákban.
Eredmény: elsőre ránézésre szép lett, de 1-2 cucc foltokban besárgult. A mosózsák is elszíneződött! Melegvízzel azonban ki lehet öblíteni.

4. alkalommal világos színeset mostam, ekkor is besárgult egy-két ruha, a koszosabb babaruhákból nem jött ki a rákent buláta vagy a répadarabka egy része. 

Ezekből a tapasztalatokból én arra a döntésre jutottam, hogy inkább maradok a mosószódánál, amit eddig használtam, amivel csak egyszer kellett mosni. Illetve hamarosan kipróbálom a mosószappanból és szódavízből főzött mosószert és a hamulúgot. A gesztenye pedig megmarad játéknak.

3 megjegyzés:

  1. Szia Zsófi, a gesztenyéket lereszelted?

    VálaszTörlés
  2. Áh, ezt csak most vettem észre, bocsánat! Szóval nem, nem reszeltem le, csak darabokba vágtam őket. Valamin változtatna a reszelés?

    VálaszTörlés
  3. hát nem is tudom .. ha 2x kell mosni ? annyi víz ... http://diabetika.info/dobj-ot-gesztenyet-a-mosogepbe-mosopor-helyett/

    VálaszTörlés

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT, ÍRJ NEKÜNK!